Toepassing

De meer cohesieve en fijnkorrelige gronden bezitten vaak onvoldoende draagkracht en stijfheid. Als het fijnkorrelige deel hoger dan 5% is dan valt voldoende verdichting uit zichzelf niet meer te verwachten. Dan komt het rüttelstopverdichting procedé in aanmerking. Dit procedé is ook voor de verbetering van grofkorrelige aggregaten uit recycling, slakken of mijnafval geschikt.

Een specifieke toepassing betreft een rütteldrain kolom. Hierbij wordt afgezien van het verdichting van de kolom. Deze kolom werkt dan puur als drain.

Uitvoeringswijze

De grindkernen / rüttelstopverdichting

Meestal wordt bij rüttelstopverdichting een sluizentrilnaald ingezet, waarbij het grofkorrelige materiaal met ondersteuning van luchtdruk aan de punt van de trilnaald wordt ingebracht. De door Keller ontwikkelde stellingen met makelaars maken het mogelijk extra druk op het inbrengen en verdichten van de grindkernen.

Tijdens het rüttelstopverdichting procedé wordt in alternerende stappen gewerkt. Bij de rüttelkop uittredend grind of split wordt tijdens het aandrukken verdicht en zijwaarts in de bodem verdrongen. Op deze manier ontstaan grindkolommen die samen met de bodem de belastingen opnemen.

Voordelen

Voordelen van de grindkernen: 

  • Geen verbinding nodig voor een duurzame fundering.
  • Als regel is geen grondafvoer benodigd ( belangrijk bij vervuilde grond )
  • Zeer economisch ontwerp van bodemplaat en fundering mogelijk.

Informatie voor de planning en uitvoering:

Fundering technisch wordt een door eigen verdichting verbeterde bodem als normale duurzame en vervormingsarme bouwgrond behandeld. De toegelaten bodemcontactdruk ligt na een verdichting door eigen bodem ongeveer tussen de 150 en 400 kPa.