Projecten

Projecten en Referenties

Stadsschouwburg Utrecht

Entree stadsschouwburg Utrecht
Entree stadsschouwburg Utrecht

Grond en waterkerende bouwkuipen met behulp van Soilcrete®-procedé

De in 1937 door W. M. Dudok ontworpen Stadsschouwburg van Utrecht is een rijksmonument met twee zalen, de Douwe Egbertszaal en de Blauwe zaal welke gerenoveerd wordt. Doel van de renovatie is de modernisering van de Blauwe zaal onder het tegelijkertijd in bedrijf blijven van de Douwe Egbertszaal, waarbij de renovatie in zeer korte tijd uitgevoerd moet worden.

Projectomschrijving

De hoofd aannemer Koninklijke Woudenberg uit Ameide heeft gekozen voor de bewezen techniek van het Soilcrete®-procedé (Jetgrouten) van Keller Funderingstechnieken BV om in het gebouw bouwkuipen voor de liftputten te realiseren. Tevens is er onder de gevelfundering een dragende en grondkerende kolomwand gemaakt voor de nieuw aan te leggen fietskelder en liftput.

Er is gewerkt in de bestaande kelder 0,5 m onder het grondwater niveau. De toch al beperkte werkruimte werd hierdoor aanzienlijk gereduceerd.

De boorpunten moesten om alle bestaande en tijdelijke voorzieningen gepland worden. Ook was er sprake van oude bestaande funderingen onder de vloer. Dit geheel leidde tot een complex ontwerp met diverse diameters en aanbreng fases.

Een complex gefaseerd ontwerp voor de liftput
Een complex gefaseerd ontwerp voor de liftput

Met behulp van de kleine KB-1 boormachine kon in de beschikbare werkhoogte van 1,8 tot 2,2 m een bouwput voor de aan te brengen lift en hefplateau gerealiseerd worden tot een diepte van 2,7 m – NAP.
De kolommen onder de gevel varieerde in lengte tussen de 1,5 en 3,5 m en werden onder de bestaande fundering aangebracht.

Tijdens de werkzaamheden is het theater continue in gebruik gebleven. Dit was mede mogelijk door het toepassen van de geluidsarme en trillingsvrije aanbrengwijze van het Jetgrout proces.

De totale doorlooptijd voor dit project vanaf opdracht tot en met oplevering is beperkt tot 7 weken. Dit is inclusief de complete engineering, voorbereidende werkzaamheden en uitvoering van de 3 locaties in en rondom het gebouw waar gewerkt moest worden.

Door de goede inzet en samenwerking van Keller Funderingstechnieken BV en Koninklijke Woudenberg kon het project half februari worden opgeleverd.