Monumentale Stadhouderspoort uit 1620, toegangspoort tot het Binnenhof: Funderingsversterking/-verdieping poortfundatie benodigd in verband met toekomstige werkzaamheden.

Jetgrouten Binnenhof Den Haag

Het project

De renovatie van het Binnenhof zorgt voor het behoud van 800 jaar cultureel erfgoed. Na de renovatie kunnen de gebruikers van het Binnenhof weer op een verantwoorde, duurzame en moderne manier werken. 

De uitdaging

In verband met toekomstige werkzaamheden op het Binnenhof en in het gebouw van de Raad van State bleek de bestaande fundering van de Stadhouderspoort onvoldoende diep aangelegd, waardoor deze versterkt diende te worden. De werkzaamheden zijn uitgevoerd met een hoogtebeperking van ca. 2,5 meter. Extra bijzonder aan dit project was dat de werkzaamheden op verzoek van de opdrachtgever 100% emissievrij / 100% elektrisch zijn uitgevoerd, inclusief al het materieel, transporten, personentransport, leveranties en afvoer retourvloeistof.    

De oplossing

Keller ontwierp en realiseerde een wand van soilcrete®-lamellen rondom de bestaande fundatie tot op de gewenste ontwerpdiepte, waardoor de fundering werd versterkt. De kolomdiameter werd aangetoond door middel van een ACI-meting (Acoustic Column Inspection), de verticaliteit werd gemeten met inclinometingen en de druksterkte van de retourvloeistof werd beproefd.
 

Feiten over het project

Eigenaar

Rijksvastgoedbedrijf

Keller business unit(s)

Keller Funderingstechniken, Alphen a.d. Rijn

Hoofdaannemer(s)

Heijmans Utiliteitsbouw B.V.